Kan du historien om julstrumporna?


Att hänga upp julstrumpor är en kär tradition som går långt tillbaka! Idag fyller tomten sockorna med presenter och godis, och kanske lite kol om du varit stygg. Men...

Enligt sägnen startade traditionen när tomten träffade en man som hade tre döttrar. Familjen hade inga pengar och familjen hade inte råd att äta. Systrarnas far var otroligt elak och behöll all mat som familjen fick tag på till sig själv så att systrarna svalt. Tomten tyckte synd om systrarna men visste att dom aldrig skulle ta emot välgörenhet, så han valde att hjälpa dom i hemlighet. 

En mörk kväll, när snöflingorna dansade i den stormande vinterkylan, värmde sig systrarna i faderns hus framför en sprakande brasa. Dom hängde upp sina blöta strumpor på tork ovanför spisen och somnade till det vaggande knastrandet från elden. Den natten slängde tomten ned tre påsar med guldmynt i skorstenen. Påsarna med mynt landande i systrarnas strumpor som hängde vid brasan. 

När systrarna vaknade på julaftonsmorgon var dom överlyckliga, vem hade skänkt dom denna gåva? Glada och lyckliga kunde systrarna köpa mat och fylla deras bord med alla tänkbara maträtter! Under dom kommande dagarna flyttade systrarna från sin far och kunde nu leva lyckligt och tryggt. För att visa tacksamhet till deras mystiska räddare skapade dom traditionen av att alltid hänga upp deras strumpor vid brasan under julen. Deras tradition levde vidare i generationer och än idag hänger barn upp sina julstrumpor i hopp om att vakna på julaftonsmorgon till fyllda strumpor.